Dutch English German

MME Technology BV Wajong Werkt Artikel UWV

“Beperkingen van talenten juist gebruiken” MME Technology BV

 

Voor Fred Koggel bestaat er geen twijfel. MME Technology BV in Wierden ziet het als haar sociale plicht om mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven. Zo heeft MME Technology inmiddels al zes jaar lang Martijn Kamps in dienst, een Wajonger met een vorm van autisme. Dankzij de juiste begeleiding en een rustige werkplek is Martijn uitgegroeid tot een gewaardeerde medewerker en een volwaardig lid van het team.

“Dat is erg belangrijk”, zo meent Fred. “Het betekent voor een Wajonger veel om ook het gevoel te hebben dat hij of zij onderdeel is van de maatschappij. Ik ben er altijd al voorstander van geweest om jongeren op weg te helpen. Dat doe ik door het aanbieden van stageplaatsen en het organiseren van open dagen. Zelf heb ik een autistische zoon. Daardoor heb ik al ruim 25 jaar ervaring met jongeren met een beperking. Mijn zoon werkt hier ook, als chauffeur binnen ons bedrijf. Dankzij die persoonlijke ervaring weet ik hoe belangrijk het voor Wajongers is om werk te hebben.”

MME Technology BV is een geavanceerd bedrijf in het Overijsselse Wierden dat diverse werkzaamheden uitvoert op het gebied van engineering, besturing en montage. Het is een overzichtelijke organisatie, bestaande uit twaalf werknemers met veel kennis en kunde. Daardoor kan volgens Fred dit bedrijf een prima werkplek bieden aan iemand met een arbeidsbeperking. Zo ook voor Martijn Kamps, die na afronding van zijn studie Technische Natuurkunde aan de Universiteit Twente al snel ontdekte dat zijn autisme het voor hem lastiger maakte om aan het werk te komen.

Na een tijd gewerkt te hebben voor SW-bedrijf Soweco kwam hij via een medewerker van Fred in beeld bij MME Technology BV. Inmiddels werkt Martijn hier al zes jaar naar tevredenheid. Zijn takenpakket bestaat uit het testen en ontwikkelen van software voor machines, controlewerkzaamheden en het maken van instructies, inclusief foto’s. Martijn is goed in programmeren (C, C#), wat hij overigens zichzelf heeft aangeleerd. Hij heeft aandacht voor veel details en blinkt uit in controlewerk. “Als Martijn controleert, dan weet je dat het goed is!”, zegt Fred trots.

Martijn werkt bij MME Technology BV voor 95 procent zelfstandig. Waar nodig krijgt hij nog begeleiding van zijn collega’s. “Het werk hier gaat me goed af”, licht Martijn toe. “Dat komt mede omdat mijn collega’s zo positief rekening met me houden. Van hen ontvang ik geen werk waar druk op ligt en ik heb ook een rustige werkplek. Voor mij is het belangrijk om werk te doen dat afgebakend is. Mijn hoofd is gauw vol. Daarnaast vind ik het moeilijk om lang achter de computer werkzaamheden te verrichten, omdat het voor mij lastig is om overzicht te houden. Het werk dat ik nu doe, is ideaal voor mij.”

Fred wil tot slot desgevraagd nog een aantal adviezen meegeven aan werkgevers die eveneens overwegen om iemand uit de Wajong-doelgroep een kans te geven. “Het is juist belangrijk om je bij een Wajonger te richten op het talent dat een beperking met zich meebrengt. Zo is Martijn goed in gedetailleerd werken, daar ligt zijn kracht dankzij zijn autisme. Het is dus handig om voorafgaand aan de samenwerking goed geïnformeerd te zijn over de achtergrond en de beperkingen van de Wajonger. Zo kun je dus beter en sneller inspelen op de behoefte van de Wajonger en de organisatie. Zorg ervoor dat er geen barrière is tussen de Wajonger en zijn of haar collega’s. Wees er eveneens alert op dat er een chemie aanwezig is tussen de Wajonger en zijn praktijkbegeleider, zodat zij snel en efficiënt met elkaar kunnen schakelen. Verder dient er op de werkplek een rustige werkruimte beschikbaar te zijn en geef de Wajonger de ruimte als dat nodig is. Werk niet met strikte deadlines. Bouw bij de werkzaamheden vrijheden in en leg bij een taak niet te veel de nadruk op het werkwoord ‘moeten’, want dan lukt het niet. Door rekening met elkaar te houden, zul je zien dat de investering voor beide partijen heel wat waard is.”